Nu har årets älgjakt börjat och detta året har vi observerat både fler kor med kalv men också tjurar. Detta året är tilldelningen 2 vuxna och 3 kalvar. I skrivande stund har 1 tjur skjutits.
Senaste 2 åren har rävstammen ökat mycket i närområdet. För att dels rädda våra hönor men också hare och rådjur har vi försökt att hålla nere antalet rävar. På bilden en fin räv som sparats. Senaste 2 åren har vi skjutit 2 skabbrävar och en räv med onaturligt beteende. Målsättningen är att försöka hålla en bra balans så både räv, rådjur och hare kan husera i skogen på ett bra sätt.
På ett skifte med 3.7 hektar skog valde vi att ta ner all gran och lämna de fina tallarna kvar. Tallarna får stå kvar i 10-15 år och växa till sig och de större fläckarna på totalt ca 1 hektar kommer återplanteras med tall. En tidigare fin skog blev nu otroligt vacker, en riktig fröjd att gå i. Det blev också 2 fina Älgpass inför kommande älgjakter.
Återvätningen så här mitt i sommaren ser väldigt bra ut. De gamla dikena är fortfarande vattenfyllda och det har växt upp en hel del gräs vid dikeskanterna. På hygget har det börjat komma upp lite björk. Om ett par år får vi se om det bara blir björk eller om det blir inslag av barr också.
Några stockar hade blivit liggandes och det var nu dags att såga upp konstruktionsvirke för kommande byggprojekt. Ett par dagars arbete blev det med att hämta och ströa det färdigsågade hos Bengtssons Sågverk i Åbogen.
Den 23:e maj arrangerades en skogsdag hos oss på Nyvärma Gård. Skogsstyrelsen visade upp den nyligen pluggade dikena i projektet återvätning. Sydved var på plats och pratade om skogsvård, röjning och gallring. Länsstyrelsen huserade vid våtmarken eller som vi själva kallar den "dammen" som anlades 2023. Även Magnus Strandberg var med som i projektet våtmark var projektledare. En varm och härlig dag med runt 60 besökare som bombardera med frågor om både skog, återvätning och våtmark.
Det är nu knappt en månad efter Skogsstyrelsen var på plats för att plugga 2 diken i vårt återvätningsprojekt. Vattnet hade stigit så pass att omlöpet var fullt med vatten också. Det innebär alltså att den bestämda vattennivån är uppnådd och överflödet av vatten rinner runt pluggen och vidare ut i våtmarksprojektet (dammen). Med andra ord en lyckad återvätning som snabbt gav önskad vattennivå.
Idag har Skogsstyrelsen varit på plats med grävmaskin för att sätta 3 pluggar i diket på ett av våra hyggen. En heldag då vi även filmade hela processen och jag blev intervjuad för Skogsstyrelsens kommande informationsfilm om återvätning. Ska bli spännande att se både filmen men även resultatet av pluggningen. Vi hade också en skön stund vid grillplatsen där vi grillade korv och kokade kokekaffe över öppen eld. En härlig dag trots lite snålblåst.
Efter snitsling av tilltänkt vattennivå i den nya dammen har vi varit tvungna att justera lite i kanterna, röja bort smått och tagit till vara de lite större granarna. Tall och björk sparades på grund av att de växer bättre i blöt mark. Vattennivån i dammen kommer stora delar av året vara så låg att bara enstaka träd står i vattnet.
Sedan grävningen av dammen blev klar sommaren 2023 så har vattennivån stigit upp till normal nivå det vill säga den nivån som tidigare var i diket när det var som högst vattenstånd. Den grävda delen som gjordes intill dammvallen börjar bli bredare och nu ligger förssta isen på dammen. Till våren när vattenflödet ökar räknar vi med att vattennivån ökar med ytterligare 50 cm. Våren 2025 räknar vi med att dammen har stigit ytterligare 50 cm och då är dammen helt klar. En munk kommer sedan att reglera överflödigt vatten för vidare färd via diket ut i Helge Å.
Första snön har trillat ner och vilten börjar bli lite mer synligt i skogen, nu kan man spåra i snön. Rådjuren ser man nästan dagligen, älg och tjäder ser man lite då och då bara men dom finns i skogen. Just nu är det inte så mycket aktivitet på gårde utan det blir mest innesittande och någon promenad i skogen.
Första årets skörd som småskalig honungsproducent. Senaste veckorna har det varit mycket arbete med att täcka av honungsramarna, slunga honung, röra honungen under några veckor för att slutligen hälla upp i burkar. Nu har årets skörd blivit färdig produkt som går att sälja. Totalt blev det 65 burkar riktigt härlig honung :)
Älgjakten är i full gång men när det är fritt att arbeta i skogen har jag och brorsan jobbat på med första sträckningen av vandringsleden. Vi har kvistat stammarna röjt bort sly och ris. Sträckningen är från Apelhult till Nyvärma Gård och arbetsnamnet är Brovägen för att den går mellan brorsan och mig alltså från bror till bror. Lillebro (första överfarten) är hos lillebror Staffan och sista bron Storebro blir uppe hos mig, storebror :)
Nu är första bron på plats, Storebro. Tidigare denna månaden har vi snitslat den tilltänkte sträckningen av en stig mellan oss mig och min bror i Apelhult. STräckningen blir cirka 1 km lång. Lite spillvirke och ett par döda granar (barkborren) fick bli material för den första bron av totalt 5 broar.
Årets skörd av Chilli blev lyckad, stora fina heta frukter. Provsmakningen blev över förväntan, kanske lite i hetaste laget men i övrigt väldigt god smak. Nu blir det att torka och paketera för att få lite chilli flakes så det räcker kommande år. En del fråer sparar vi till nästa år.
Inför nästa år tänkte vi öka antalet höns i vår hönsgård. Nu har det kläckts totalt 14 ägg av två raser Orpington och Maran. Äggen från Maranen är härligt bruna, en favorit hos oss.
En enligt prognosen kommer det efter den riktigt torra våren att komma in regn flera dagar i rad. Fick köra fram och tillbaka på dammvallen för att "knäcka" och luckra upp torvkakorna på ytan. Nu är det snart dags att så 2 olika sorters fröblandningar. Den ena blandningen är mer tålig för att kunna ta sig även under vattenytan och kommer att sås på nedre delen av vallen. Den andra blandningen är i mångt och mycket mest till för vilt, fåglar och bin. Nu håller vi tummarna för tillräckligt med regn!
Då var det äntligen dags för grävaren att påbörja dammbygget. Vi har haft en riktigt torr vår vilket är perfekt för grävaren som trots torkan fick köra på mattor för att inte sjunka i den sanka torvmarken. Arbetet tuffar på i en rasande takt och målet är att dammen ska vara färdiggrävd inom 4-5 veckor.
I mars påbörjade jag en nybörjarkurs för biodling och nu var det dags att ta steget och införskaffa lite bin. Vi hade tur att hitta samhällen i Älmhult och det var inga problem att få igång bina hemma i skogskanten. Bina tror vi kommer ha en härlig blandning av blåbär, lingon, ljung samt en hel del ängsblommor. Nu håller vi tummarna för en riklig skörd :)
Det börjar närma sig start för att bygga damm. För att den stora grävmskinen ska kunna ta sig fram på skogsvägen fick vi ta ner en del träd och sly nära vägkanten. Hårt arbete men det kommer bli väldigt bra. Sedan blir det ju lite ved också samtidigt :)
Läkten på lutan är snart på plats, lite överdmensionerade 2 x 2,5" för att bära upp plåttaket med solpaneler på. Det är rejäla fästen till panelerna och behöver lite grövre läkt. Det ska bli spännande att snart få upp panelerna och se vad det kan ge tillbaka i form av el.
Det behövs en katt på varje gård för att hålla undan möss och finnas till för lite gos i soffan på kvällarna. Vår förra gamla katt Torbjörn försvann förra sommaren och vi var nu redo för en liten dunboll. Vi välkomnar vår Ragdoll Torsten eller som han egentligen heter på småländska TÅSSTEN.